IKON XXI. ISMERETTERJESZTŐ KULTÚRÁLIS OKTATÁSI NEMZETKÖZI KÖZHASZNÚ ALAPÍT.

"ICON XXI. ” foundation in the public interest cultural education international foundation

 

IKON XXI. Ismeretterjesztő Kultúrális Oktatási Nemzetközi közhasznú alapítvány

2010. évi Közhasznúsági jelentése

 


 

1.      SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ

Mérleg forduló napja: 2010. december 31.

Mérlegzárás időpontja: 2011. január 01.

 A számviteli politika fő vonásai

 Az IKON XXI. Alapítványa könyvviteli nyilvántartását az egyszerűsített könyvvitel szabályai szerint vezeti a 2000. évi C Számviteli törvényben és a 224/2000 (XII. 19.) Kormány rendeletben ( a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól) meghatározottak szerint. Év végi beszámolóját a 224/2000. (XII. 19.) Kormány rendelet 4. és 6. melléklete szerint meghatározott formában készíti el.

A 100.000,- Ft alatti beszerzési értékű tárgyi eszközök után az amortizációt aktiváláskor egy összegben számolja el.

Egyéb tárgyi eszközök értékcsökkenésének elszámolása lineárisan történik.

Az értékcsökkenést a tárgyi eszköz aktiválásának napjától kezdődően számolja el.

Készletnyilvántartást nem vezet, a készletek mennyiségét év végi leltárral állapítja meg. A készletek értékelése az utolsó beszerzési áron, bekerülési értéken történik.

 Adózási sajátosságok

Az alapítvány az általános forgalmi adónak nem alanya. Mivel a vállalkozási tevékenységből származó eredményt cél szerinti tevékenységéhez használja fel és ennek mértéke nem éri el az 1996. évi LXXXI törvényben meghatározott mértéket, társasági adófizetési kötelezettsége nincs. Az alapítvány tevékenysége alapján helyi adó és illetékmentes.

 Az IKON XXI. Alapítvány 2010. évben gazdálkodásáról a számviteli törvénynek és a kapcsolódó előírásoknak megfelelve egyszerűsített éves beszámolót állított össze. A részletes kimutatás jelentésünk 1. sz. melléklete, mely áll a mérlegből és a közhasznú szervezet eredmény-kimutatásából.

 2.      KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSA

 Tárgyévben a Szervezet 5 793 Ft támogatást kapott, és azt teljes egészében fel is használta. A kapott támogatást a 2. számú melléklet mutatja be, a változást pedig az 5. számú mellékletben láthatjuk.

3.      VAGYONFELHASZNÁLÁSSAL KAPCSOLATOS KIMUTATÁS

Az előző évhez képest a tartalékok nem változtak. Előző évben sikerült feltölteni a működési tartalékot, ebben az esztendőben már nem kellett forrást elvonni a működés biztonságára. A vagyon felhasználását részleteiben jelentésünk 3. sz. melléklete mutatja be.

4.      CÉL SZERINTI JUTTATÁSOK KIMUTATÁSA

Az alapítvány nem adott más szervezeteknek támogatást, így e soron ebben az évben sem történtek kifizetések (4. sz. melléklet).

5.      KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVTŐL, ELKÜLÖNÍTETT ÁLLAMI PÉNZALAPTÓL, HELYI ÖNKORMÁNYZATTÓL, TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK TÁRSULÁSÁTÓL ÉS MINDEZEK SZERVEITŐL KAPOTT TÁMOGATÁS MÉRTÉKE

Tárgyévben közösségünk összesen 5 793 Ft támogatást kapott az 1%-ról rendelkezőktől. Megyei Önkormányzat, NSH), illetve rendszerének átalakítása utáni (NCA) támogatásra nem pályáztunk. A kapott támogatás részletes bemutatását az 5. sz. melléklet tartalmazza.

6.      A KÖZHASZNÚ SZERVEZET VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐINEK NYÚJTOTT JUTTATÁSOK ÉRTÉKE, ILLETVE ÖSSZEGE

Egyesületünk személyi jellegű ráfordítása nem volt. Szervezetünk vezető tisztségviselői ebben az évben is társadalmi munkában látták el feladataikat. Szemléltetve a 6. számú mellékletben.

7.      A KÖZASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓ

 7.1.A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon-túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység.

Az előző évi munkaterápiás elfoglaltságokat 2010. évben kiegészítettük mozgásterápiás programokon is. Ennek keretében rendelkezésre állt egy póniló, Dr Heinz Utz pedig rendelkezésre bocsátott futószárat, és póni-nyerget, a lovaglás alapmozgásainak gyakorlására. A gyerek kaptak a gyakorláshoz lovaglósapkákat is.

A futószárazásokon részt vettek felsőszölnökről magyarországi szlovének gyerekek is. A program sikerére való tekintettel az alapító elhatározta - felhasználva ausztriai kapcsolatait - a póni állomány bővítését.

Egy Dunavecse külterületén élő 6 gyermekes roma családnak nyújtott segítséget Alapítványunk. Gondoskodtunk bútorokról és gyermekruhákról.

7.2.Ismeretterjesztés, környezetvédelem és képességfejlesztés

 

A sajátos bánásmódra szoruló gyerekek megsegítés területén végzett személyiség-, és képességfejlesztő munkánkkal 2010. évben is elégedett volt a megbízónk.

7.3.Környezetvédelem, egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenység

 

A biogazdálkodás környezetvédelemi, egészségmegőrző, betegségmegelőző, gyógyító-, egészségügyi hatásit népszerűsítettük a határ keleti oldalán is.

Ausztriában lakó svájci származású Frau Franz Hirczy Doris-nak segítettünk tavaly abban, hogy jó színvonalú magyar nyelvtanfolyamon fejleszthesse magyar nyelvtudását. Viszonzásul Ő ezévben megismertetett minket a lakhelyén fojtatott bio-méhészettel, és bemutatott több bio-méhészt is.

7.4.Kulturális tevékenység, tömegkommunikáció, művészeti tevékenység, kulturális örökség megőrzése, népművészet, hagyományőrzés, kisebbségi, nemzetiségi kultúra ápolása

 

Mórichidán nagyon szegény körülmények között élő család (rokkant apa és munkanélküli anya két iskolás gyerekkel) kisebbik fiának tanulmányi kirándulásához szükséges önrészt a család nem tudta összegyűjteni. Hogy mégis részt tudjon venni a kiránduláson segítettünk pályázni a tanulmányi kirándulás támogatására és a kisdiák utaztatásáról pedig gondoskodtunk. A tanulmányi kiránduláson nem csak az volt igazi öröme, hogy ugyanúgy rész vehetett a tanulmányúton, mint tehetősebb társai, hanem megismerhette a Balaton-felvidék természeti és épített szépségeit.

Kezdeményeztük  Szalkszentmártonban a néptánc együttes újjászervezését. Biztatásunkra az idősebb és már nem aktív néptáncosok lelket lehetek a már-már megszűnt társaságba. Egyenlőre egyesületet hoztak létre és ilyen formában működnek, de javaslatunk alapján - több lehetőséggel élni tudó - hagyományőrző társasággá való átalakulást terveznek.

7.5.Szociális tevékenység, családsegítés, időskorúak gondozása, támogatása, hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése

 

Alapítványunk tavaly már ajándékozott felsőszölnöki rokkantnak, szlovén hölgynek két mankót, majd mikor megállapítható volt, hogy ez nem egy megnyugtató végleges megoldás, elhatároztuk, hogy önjáró rokkant-kocsiról gondoskodunk számára. Az egyedül élő idős hölgy ugyanis mindkét lábának bénasága miatt mozgásban akadályozott. Mindennapi tevékenységét (önellátás, bevásárlás, hitélet stb.) segítség nélkül nem tudja végezni. Segítsége viszont többnyire nincs, vagy alkalomszerű.

Átmeneti megoldásként kézzel hajtható kocsiról gondoskodtunk neki. Egyidejűleg elindítottuk a társadalombiztosításnál egy elektromos kocsi igénylését. A kocsit megkapta.

Az akció befejező feladataként akadálymentesítettük a lakását. Ajtócseréket és a küszöbök kiváltását, valamint rámpa építését támogattuk. Majd a háztól a szilárd burkolatú útig kb. 25 m-es feljáró építtettünk az elektromos rokkant-kocsival való biztonságos mozgása érdekében.

                                                                                                                                                                Mérleg                                                                                                                                                                    Adatok eFt-ban

Sorsz.

Tétel megnevezése

Előző évi

Önrevízió

Tárgyév

a

b

c

d

e

A.

Befektetett eszközök

 

 

 

I.

Immateriális javak

 

 

 

II.

Tárgyi eszközök

 

 

 

III.

Befektetett pénzügyi eszközök

 

 

 

IV.

Befektetett eszközök értékhelyesbítése

 

 

 

B.

Forgóeszközök

456

 

263

I.

Készletek

 

 

 

II.

Követelések

 

 

 

III.

Értékpapírok

 

 

 

IV.

Pénzeszközök

1456

 

1263

C.

Aktív időbeli elhatárolások

 

 

 

Eszközök összesen

456

 

263

D.

Saját tőke

456

 

263

I.

Induló tőke

 

 

 

II.

Tőkeváltozás

 

 

 

III.

Lekötött tartalék

 

 

 

IV.

Értékelési tartalék

 

 

 

V.

Tárgyévi eredmény alaptevékenységből

456

 

263

VI.

Tárgyévi eredmény vállalkozási tevékenységből

 

 

 

E.

Céltartalékok

 

 

 

F.

Kötelezettségek

 

 

 

I.

Hátrasorolt kötelezettségek

 

 

 

II.

Hosszú lejáratú kötelezettségek

1000 

-1000 

III.

Rövid lejáratú kötelezettségek

 

1000 

1000 

G.

Passzív időbeli elhatárolások

 

 

 

Források összesen

1456

 

1263

                                                Eredménykimutatás

Adatok eFt-ban

Sorsz.

A tétel megnevezése

Előző év

Előző év(ek) helyesbítései

Tárgyév

a

b

c

d

e

A.

Összes közhasznú tevékenység bevétele

1720

 

1 809

1.

Közhasznú célú működésre kapott támogatás

456

 

6

a.

alapítótól

 

 

 

b.

központi költségvetéstől

 

 

 

c.

helyi önkormányzattól

 

 

 

d.

egyéb

 

 

6

2.

Pályázati úton elnyert támogatás

 

 

 

3.

Közhasznú tevékenységből származó bevétel

1250

 

1 345

4.

Tagdíjból származó bevételek

 

 

 

5.

Egyéb bevételek

14

 

458

6.

Pénzügyi műveletek bevételei

 

 

 

7.

Rendkívüli bevételek

 

 

 

8.

Aktivált saját teljesítmény értéke

 

 

 

B.

Vállalkozási tevékenység bevétele

 

 

 

1.

Árbevételek

 

 

 

2.

Egyéb bevételek

 

 

 

3.

Pénzügyi műveletek bevételei

 

 

 

4.

Rendkívüli bevételek

 

 

 

C.

Összes bevétel

1720

 

1 809

D.

Közhasznú tevékenység költségei

 

 

1 535

1.

Anyagjellegű ráfordítások

1250

 

1 520

2.

Személyi jellegű ráfordítások

 

 

 

3.

Értékcsökkenési leírás

 

 

 

4.

Egyéb ráfordítások

14

 

15

5.

Pénzügyi műveletek ráfordításai

 

 

 

6.

Rendkívüli ráfordítások

 

 

 

E.

Vállalkozási tevékenység költségei

 

 

 

1.

Anyagjellegű ráfordítások

 

 

 

2.

Személyi jellegű ráfordítások

 

 

 

3.

Értékcsökkenési leírás

 

 

 

4.

Egyéb ráfordítások

 

 

 

5.

Pénzügyi műveletek ráfordításai

 

 

 

6.

Rendkívüli ráfordítások

 

 

 

7.

Aktivált saját teljesítmény értéke

 

 

 

F.

Összes tevékenység költségei (D+E)

1264

 

1 535

G.

Adózás előtti vállalkozási eredmény (B-E)

 

 

 

H.

Adófizetési kötelezettség

 

 

 

I.

Tárgyévi vállalkozási eredmény (G-H)

 

 

 

J.

Tárgyévi közhasznú eredmény (A-D)

456

 

274

Tájékoztató adatok

A. Személyi jellegű ráfordítások

0

 

0

       1. Bérköltségek

0

 

0

             a. megbízási díjak

0

 

0

             b. tiszteletdíjak

0

 

0

       2. Személyi jellegű egyéb költségek

 


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 1
Heti: 29
Havi: 66
Össz.: 8 298

Látogatottság növelés
Oldal: 2010. évi Közhasznúsági jelentés
IKON XXI. ISMERETTERJESZTŐ KULTÚRÁLIS OKTATÁSI NEMZETKÖZI KÖZHASZNÚ ALAPÍT. - © 2008 - 2024 - ikonxxi.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »